10 tips bij het kopen van een tent
Je staat op het punt om een tent te kopen, maar waar let je op? Er bestaan tenten in allerlei vormen en maten en voor elke outdoor activiteit is er wel een passende tent te vinden. Om een overwogen beslissing te maken zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten. Geen zorgen, wij helpen je. Hieronder geven we je 10 tips bij het kopen van de perfecte tent voor jou!
1. Type
Als eerste is het handig om te bedenken welk type tent je aan wil schaffen. Elk type tent heeft weer andere functionaliteiten, voordelen en nadelen. Er bestaan bijvoorbeeld bungalowtenten, koepeltenten, tunneltenten, opgooitenten, lichtgewicht tenten, safaritenten en zo nog een boel meer. Met je familie zoek je waarschijnlijk meer ruimte en comfort, op doorreis ga je voor een compact en snel opzetbaar tentje. En voor de echte outdoorhelden: kruip onder een tarp met een extra warme slaapzak!
2. Grootte
Voor slaapruimte wordt er over het algemeen 60 centimeter per persoon qua breedte gerekend in een tent. Toch spelen hier meer factoren; hoe breed is je matje bijvoorbeeld, wil je nog bagage kwijt kunnen en vind je het misschien gewoon fijn om wat extra leefruimte te hebben? In dit geval kun je overwegen een tent te kopen voor één persoon meer dan het gezelschap waar je mee reist. Houd er ook rekening mee dat de zon wellicht niet altijd zal schijnen tijdens je trip en je ook binnen wil kunnen zitten op een regenachtige dag.
Heb je de kans om jouw potentiële keuze voor een tent te bewonderen voordat je ‘m aanschaft? Kruip er dan eens in, met slaapmatje en al. Zo krijg je een goed beeld van de ruimte die de tent biedt.
Handig: met een voortent of tentuitbreiding kun je extra (slaap)ruimte creëren. Houd je het toch liever compact? Dan kan een luifel een uitkomst zijn. Zo hoeft je tent niet perse groot te zijn, maar kun je toch overdekt buiten zitten.
3. Compactheid
De grootte van je tent is niet alleen belangrijk als hij eenmaal staat, maar ook als je ‘m onderweg mee moet nemen. Ga dus ook altijd na hoe compact de tent kan worden opgeborgen. Als je met de fiets of je rugzak op pad gaat, wil je dat je tent zo min mogelijk ruimte inneemt. In dit geval kun je bijvoorbeeld het beste gaan voor een compacte tent van polyester of nylon. Reis je met de auto, dan is de grootte van je tent meestal wat minder belangrijk.
Om hier nog wat dieper op in te gaan: als je de tent zelf moet ‘dragen’ in een rugzak, kano, motor of fiets, is het belangrijk dat het pakket niet te lang wordt. Een tentstok bestaat uit meerdere stokdelen. Deze stokdelen mogen voor een compacte tent dus niet te lang zijn. Wij houden bij het ontwikkelen van onze NOMAD tentframes en de keuze van het soort aluminium daar altijd rekening mee.
4. Gewicht
De grootte en compactheid van je tent vallen vanzelfsprekend samen met het gewicht van je tent. Voor een meerdaagse hike door de bergen of een backpacktrip is de kans groot dat je elke gram in je rugzak zorgvuldig afweegt. Bij de keuze van een tent ga je dan voor de meest lichtgewicht optie, zoals onze NOMAD Jade 2 Tent van slechts 1.59 kilogram. Ga je kamperen, reis je met de auto en blijf je langer op één plek staan, dan zal het gewicht van je tent minder uitmaken.
Het is aangeraden om te letten op het materiaal van het tentdoek maar ook het materiaal van de tentstokken. Wil je voor ultra lichtgewicht gaan, dan zijn een nylon tentdoek en aluminium tentstokken een gouden combinatie voor jou.
5. Tentstokken
Over tentstokken gesproken: waar moet je naar kijken? Ook hier is de keuze reuze. Over het algemeen zijn er stokken van staal, glasfiber, aluminium en zelfs opblaasbare varianten (airbeams). Hieronder vind je een kort overzicht van de eigenschappen per materiaal:
- Stalen tentstokken: stalen stokken worden steeds minder gebruikt omdat ze nogal stijf en zwaar zijn. Ze zijn wel erg stevig en worden daarom voornamelijk nog gebruikt bij grote tunneltenten.
- Glasfiber tentstokken: deze stokken zijn het meest voorkomend en zijn gemakkelijk en goedkoop weer te repareren. Het nadeel van glasfiber stokken is dat als ze breken, ze ook schade aan kunnen brengen aan je tent. Veel polyester tenten hebben glasfiber tentstokken. Qua gewicht zitten glasfiber stokken tussen stalen en aluminium tentstokken in.
- Aluminium tentstokken: bij de betere nylon, katoenen en polykatoenen tenten zullen aluminium tentstokken worden gebruikt. De stokken zijn erg licht en sterk en kunnen worden voorgebogen. Hierdoor is er qua architectuur van de tent veel meer mogelijk en kunnen er bijvoorbeeld steilere wanden en daarmee meer binnenruimte worden gecreëerd. De allerlichtste trekkerstentjes hebben meestal ook aluminium tentstokken.
- Airbeams: een relatief recente ontwikkeling in de tentenwereld zijn de opblaasbare ‘tentstokken’ van TPU met een cover er overheen. Het grote voordeel van deze variant is het opzetgemak. Je hebt helemaal geen tentstokken meer nodig! De airbeams zijn vaak gemakkelijk weer te plakken of te vervangen, net als je fietsband. Bij onze NOMAD tenten kiezen wij ervoor deze variant niet te gebruiken juist vanwege het feit dat de airbeams snel lek kunnen gaan en minder stevig zijn. Ook wordt een tent hier erg zwaar van en dien je altijd een pompje bij je te dragen.
Onze voorkeur gaat altijd uit naar lichte aluminium stokken. Sterk, licht en compact, kortom: alles wat je zoekt in tentstokken. Bij onze Jade, Bedouin en Dogon tenten maken we gebruik van aluminium DAC tentstokken. Deze tentstokken zijn zoals hierboven aangegeven sterk, licht en bovendien gemaakt volgens een duurzamer proces.
6. Materiaal
Naast de punten hierboven is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van het tentdoek als je een tent wil kopen. Elk type tentdoek heeft weer z’n eigen voor- en nadelen. Tentdoeken kun je indelen in 2 soorten: ze zijn ofwel gemaakt van katoen ofwel van een synthetisch materiaal zoals polyamide (nylon) of polyester. Ook bestaan er tentdoeken die uit een combinatie van meerdere materialen bestaat, zoals polykatoen (ook wel technisch katoen of TC genoemd). Dit laatste materiaal is een combinatie van katoen en polyester.
Hieronder vind je een beknopt overzicht van tentdoek-materialen en bijbehorende eigenschappen:
- Katoen: dit is sterk en ademend materiaal (mits droog). Het reguleert de vochthuishouding in de tent goed waardoor er minder condensvorming ontstaat. Daarentegen is het materiaal zwaar, wat kouder en droogt langzaam op na een regenbui wat het ook gevoeliger maakt voor schimmelvorming. Alleen aan te raden als je lang op één plek blijft staan.
- Polyester: dit materiaal is een stukje lichter, wordt niet zwaarder als het nat is en rekt niet bij blootstelling aan UV-licht. Het ademt wel veel minder goed dan (poly)katoen waardoor het binnen erg warm kan worden.
- Polykatoen (technisch katoen of TC): met een tentdoek van polykatoen heb je eigenlijk best of both worlds. Je krijgt de beste eigenschappen van katoen (ademend, stil, sterk) én de beste eigenschappen van polyester (droogt snel, lichter dan katoen). Door de laag polyester wat over het katoen is aangebracht is de tent wat lichter dan katoen en waterdicht. Het is een sterk doek, wat beter bestand is tegen UV licht en langer mee zal gaan dan polyester of nylon tentdoeken. Een polykatoenen tent wordt minder snel warm vanbinnen – vooral fijn op warme bestemmingen – en het droogt veel sneller dan een 100% katoenen tent.
Een leuk weetje: een volwassene verliest gemiddeld 0,5L vocht per nacht. Dat wordt uiteindelijk condens en moet dus ergens naar buiten. Doordat een polykatoenen tent goed ademt, kan deze condens dus goed worden afgevoerd.
- Polyamide (nylon): sterk en (ultra)licht materiaal, ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar na een regenbui. Aan de andere kant ademt dit doek minder goed, is het gevoeliger voor UV-straling en kan het krimpen onder invloed van zon en nattigheid.
7. Waterdichtheid
Waterdichtheid bij een tent is altijd belangrijk, of je nou twee weken op dezelfde plek staat of je de tent maar 1 nachtje nodig hebt. Als je een zware bui op je dak krijgt, kun je maar beter een goede waterdichte tent hebben. Erg belangrijk om deze factor dus mee te nemen in je keuze!
Maar wanneer is een tent nou eigenlijk waterdicht te noemen? Tentdoeken worden getest volgens de waterkolom-methode. Over het algemeen geldt: bij een waterkolom van 2000mm of hoger zit je goed. Nu je dit weet, kijk dan altijd even
8. Gebruiksgemak
De keuze van je tent kan ook afhangen van hoe snel je je tent op kunt zetten en af kunt breken en hoe handig de tent in gebruik is. Wil je dat je tent handige opbergsystemen heeft, je een lamp op kunt hangen, je makkelijk een zijdeurtje open kan zetten?
Voor korte tripjes kun je kiezen voor een lichtgewicht trekkerstentje, deze bestaan vaak maar uit 3 tentstokken en heb je zo staan. Blijf je langer ergens staan? Dan wil je vast wel wat meer moeite steken in het goed en stevig neerzetten van je tent.
9. Soort trip
Ons advies:
- Ga je hiken of fietsen? Kies een nylon of polyester tent, die zijn licht en drogen snel, ideaal als je vaak moet verkassen.
- Blijf je op één plek staan? Ga voor een polykatoenen tent. Deze ademen goed, zijn robuust en sterk en zijn een goede keuze voor langduriger verblijf.
- Ga je naar de zon? (Poly)katoen blijft koel in de warmte, dat is vooral fijn als je geen schaduwplek hebt. Polyester of nylon is dan minder handig, dat wordt binnen benauwd en het tentdoek beschadigd sneller door fel UV licht.
10. Prijsklasse
Na het lezen van de vorige 9 tips weet je hopelijk al wat beter wat voor tent je zoekt. Een factor die ongetwijfeld meeweegt in je beslissing bij het kopen van een tent is de prijs van de tent. Investeren in een goede tent loont de moeite! Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar hoe hoger de kwaliteit van je tent, hoe langer de levensduur van je tent zal zijn (mits netjes behandeld). Daar hangt vaak een prijskaartje aan, maar je kunt wel langer van je tent genieten.
Vraag jezelf af: hoe vaak zal ik met mijn tent op reis gaan en hoe vaak zal ik ‘m gebruiken? Ga je normaliter ook kamperen of verblijf je vaker in een huisje? Ga je vaak (zonder tent) op reis met het vliegtuig? Het antwoord op deze vragen geeft je vaak ook al een goede inschatting wat voor tent je het beste kunt kopen.
Maak voor jezelf de overweging wat je belangrijk vindt tijdens je kampeertrip en kies daar je tent op uit. Veel plezier op je volgende avontuur!
Twijfel je nog? Je kunt altijd bij ons terecht voor meer informatie over of ondersteuning bij het kopen van de juiste tent.