todoAlt

19-05-2022 / 12:25

Our product developer Mathijn on sustainable production

Duurzaamheid is een onderwerp wat altijd al belangrijk is geweest voor NOMAD als producent van outdoor gear. We gingen in gesprek met onze productontwikkelaar Mathijn en vroegen hem de hemd van het lijf over zijn visie, ervaringen en kennis op dit gebied. Mathijn is al 20+ jaar werkzaam bij NOMAD en heeft zich al die jaren steeds met veel passie en liefde bezig gehouden met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe collecties. Hij weet dus als de beste waar NOMAD staat als het gaat om duurzaamheid. 

 

Hé Mathijn, hoe heb jij NOMAD door de jaren heen zien groeien op het gebied van duurzaamheid?

“Vanaf het begin af aan is de missie altijd al geweest om alleen maar ‘long-lasting products’ te maken en dat is onveranderd gebleven. Door het gebruik van verbeterde technieken en materialen gaan producten alleen nog maar langer mee, dat is al een positieve verandering. Daarnaast heeft NOMAD de laatste 5 jaar een vogelvlucht genomen in het gebruik van milieubewuste materialen en technieken – van gerecyclede doeken voor slaapzakken en rugzakken tot verven en printen met minder vervuilende inkt. Het dons wat we gebruiken voor onze slaapzakken is gecertificeerd volgens de RDS (Responsible Down Standard) en alle producten zijn volledig PCF-vrij (vrij van schadelijke chemicaliën).

Bij het ontwikkelen van een product moet er altijd worden afgewogen of het gebruik van een bepaald materiaal niet afdoet aan de kwaliteit. Gelukkig is het gebruik van milieubewuste materialen en technieken steeds toegankelijker geworden en zijn deze ook steeds meer gaan voldoen aan de technische eisen. 10 jaar geleden was dat wel anders, toen zat er een veel te groot verschil tussen de kwaliteit van een gerecycled en een virgin tentdoek als je keek naar bijvoorbeeld de treksterkte of slijtvastheid. De kwaliteitsnormen zijn steeds beter geworden waardoor ze ook steeds beter in te zetten zijn in onze industrie. Daarmee is de vraag en het gebruik toegenomen en is de prijsafstand tussen gewoon doek en gerecycled doek met zeker 75% afgenomen. Dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo, dat heb ik wel echt zien veranderen. 

Ook zie ik steeds minder gebruik van dierlijke materialen. Het gebruik wordt steeds meer ingeperkt en voor dons komen langzaamaan steeds meer synthetische, long-lasting alternatieven.”

 

Hoe zorg je ervoor dat er bij het ontwikkelen van nieuwe producten rekening wordt gehouden met duurzaamheid?

“In de basis gaan we altijd op zoek naar materiaal wat een zo laag mogelijke carbon footprint achterlaat. Dat doen we bijvoorbeeld dus door het gebruik van gerecycled materiaal, als het product dat toelaat. Daar staat wel tegenover dat een product altijd functioneel moet kloppen. Aan het gebruik van een product hangen een aantal functionele eisen, te denken aan een bepaald gewicht of een bepaalde treksterkte of waterdichtheid van een tentdoek. Zodra we die functionele eisen hebben gedefinieerd, gaan we altijd eerst op zoek naar gerecyclede versies van de materialen die we nodig hebben om er een zo verantwoord mogelijk product van te maken. Daar slagen we gelukkig steeds meer in! 

We streven er zoals eerder gezegd als merk altijd naar dat een product zo lang mogelijk mee gaat. Helaas is het zo dat zelfs de sterkste producten bij veelvuldig gebruik slijten of stuk kunnen gaan, daar ontkom je niet aan. Een product heeft altijd een zwakke plek, het is nou eenmaal een gebruiksvoorwerp. We geven bij het ontwikkelen van een product daarom ook altijd extra aandacht aan dat soort zwakke plekken door de juiste materiaalkeuzes te maken en ervoor te zorgen dat het product een dusdanige constructie heeft dat het gerepareerd kan worden. Als je tent bijvoorbeeld door de jaren heen kapot gaat door slijtage, hebben we altijd reserveonderdelen liggen en bieden we reparatiemogelijkheden.

We leveren altijd repairkits bij onze matten, tenten en tassen. Kortom: we maken alle producten op een manier dat ze een mooi lang leven kunnen hebben, maar mochten ze toch stuk gaan, dan moeten ze te repareren zijn. We willen hiermee de drempel lager maken voor de consument om hun product te repareren in plaats van nieuw te kopen. Vaak is een nieuw product namelijk helemaal niet nodig! Een gebruikt product is ook veel mooier vind ik, het geeft een product een verhaal.”

 

Een gebruikt product is veel mooier vind ik, het geeft een product een verhaal.”

 

Welke keuzes worden er gemaakt wat betreft transport en verpakkingen?

“Wat betreft verpakkingen is dat simpel: zo min mogelijk! We proberen de verpakkingen zo sober mogelijk te houden. Onze slaapzakken en slaapmatten komen al jaren in gerecyclede ‘stuffsacks’, zoals we die noemen. Deze stuffsacks zijn gemaakt van petflesjes en zijn 100% gerecycled.

Als een product toch echt verpakt moet worden, dan doen we dat meestal met gerecycled karton. In sommige gevallen ontkomen we er echter niet aan om een product in een plastic zakje (gerecyclede PE-bag) te vervoeren. Dit heeft dan vooral te maken met het feit dat een zeecontainer niet waterdicht is en we schimmelvorming alleen kunnen voorkomen door het te verpakken in (gerecycled) plastic. 

Qua transport is ons streven om de productie zo dicht mogelijk bij huis te houden, idealiter natuurlijk om lokaal te produceren. Lokaal produceren is erg moeilijk vanwege het gebrek aan lokale fabrieken die de juiste skills of de materialen bezitten om de meeste van onze producten te kunnen maken. Gelukkig komen onze sokken en ook de grondstoffen daarvan uit Europa. Voor de overige producten ontkomen we er niet aan om in het verre oosten te produceren. Wat betreft transport kiezen we daar heel bewust voor de partner Rotra, wie milieuvriendelijkheid en duurzaamheid ook heel hoog in het vaandel heeft staan. Rotra is de eerste expediteur die 100% klimaatneutraal is en heeft de ambitie om voorloper te zijn in transitie naar een emissievrije transportsector. Daardoor zijn ze niet altijd de goedkoopste, maar ze zijn wel een verantwoordelijke partij.”

 

En hoe zit het met de social responsibility?

“Ieder land heeft daar z’n eigen regel- en wetgeving in, wij hebben daar onze eigen uitgesproken wensen in. We werken alleen samen met fabrieken die BSCI (of soortgelijk) gecertificeerd zijn. Met het BSCI keurmerk zijn we in ieder geval zeker van het feit dat onze producten worden gemaakt in fabrieken met respectvolle arbeidsomstandigheden.”

 

Welke producten zou jij aanraden aan de bewuste reiziger?

“Als bewuste reiziger zou ik zéker uitkijken naar de nieuwe NOMAD rugzakkencollectie die uitkomt in 2022. Dit wordt onze eerste rugzakkencollectie die 100% gemaakt is met gerecyclede materialen. De collectie is uiteraard ook gemaakt om mee te nemen op vele reizen en om lang mee te gaan!

Daarnaast zou ik onze Inca Pro slaapzakkenserie aanraden. Ook volledig gemaakt van gerecyclede materialen, van de naden tot de vulling. Dat vind ik wel echt een hele grote stap voorwaarts en echt het bewijs van dat je een technisch hoogstaand product op een volledig duurzame manier kunt maken. Duurzaam, technisch hoogstaand en comfortabel. We borgen hiermee onze kernwaarden en we voegen daar nog een schepje meer sustainability aan toe.”