Home

5 meerdaagse hikes in Nederland

Nederland is overwegend plat, maar vergis je niet: het huist fantastische (meerdaagse) hikes! Zowel korte als lange wandelingen voeren je door een verscheidenheid aan landschappen: bos, heide, duinen en weilanden. De wandelroutes zijn opgedeeld in etappes, dus je kunt gemakkelijk één etappe kiezen voor een dagwandeling, of gaan voor een weekend- of weektocht. Hier zijn een paar van onze favoriete hikes in Nederland:

Dutch Mountain Trail - 101 km

De Dutch Mountain Trail is ontwikkeld in 2020 en wint sindsdien aan populariteit. En terecht: het wordt geprezen als de meest uitdagende van alle Nederlandse trails. De route slingert door prachtige landschappen en verbindt de Zeven Heuvels in Zuid-Limburg, wat het de meeste hoogteverschillen van alle trails in Nederland geeft. In 4 etappes passeer je wilde beken, weilanden en rotsachtige stukken. Met een beetje fantasie voelt het alsof je in de Alpen wandelt, wat de route de naam 'Dutch Mountain Trail' heeft opgeleverd. Dit, samen met de relatief lange etappes, maakt het een behoorlijk zware tocht. Je kunt kamperen langs de route of een van de vele accommodaties boeken.

Er is geen bewegwijzering langs de route, dus maak gebruik van het Dutch Mountain Trail-boekje of het downloadbare GPX-bestand voor de navigatie.

Lengte: 101 km
Dagen: 4
Start: Station Eygelshoven (Kerkrade)
Eind: Station Maastricht Centraal

Tip: Als je van plan bent te kamperen langs de route, bekijk dan onze paklijst voor een lichtgewicht kampeeruitrusting!

 


Krijtlandpad - 93 km

Deze 6-daagse wandeling in het zuiden van Limburg slingert door weelderige groene valleien en wijngaarden. Het Krijtlandpad is een alternatief voor de Dutch Mountain Trail, met minder hoogteverschillen en kortere dagelijkse etappes. Het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg blijft uitdagend, dus verwacht geen vlakke wandeling!

Het Krijtlandpad is een rondwandeling die begint en eindigt bij Maastricht Centraal Station. Langs de route kom je glooiende heuvels, landwegen en schattige dorpjes tegen, met veel mogelijkheden voor een koffie en vlaai bij een terrasje. Het is een prachtige wandeling in alle seizoenen, met verschillende accommodaties langs de route.

Lengte: 93 km
Dagen: 6
Start/Eind: Maastricht Centraal Station

Tip: 6 dagen wandelen vergt enige training en de juiste uitrusting! Lees meer over het belang van wandelsokken voordat je aan je avontuur begint.

 


Heuvelrughike - 92 km

De Heuvelrughike begint bij het Gooimeer en leidt in 5 etappes door stille landbouwgebieden, bossen en heidevelden. Het is de enige aaneengesloten route over de volledige lengte van de Heuvelrug; een uitgestrekt gebied van 20.000 hectare aan bos en heide. De route bevat de hoogste ‘berg’ van de provincie Utrecht: de Amerongse Berg. Met 69,2 meter is dit gelijk ook het hoogste punt van de wandeling.

Een voordeel van deze wandeling is dat alle etappes bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, waardoor het gemakkelijk is om één etappe te kiezen voor een dagwandeling in plaats van de hele route te lopen. De Heuvelrughike is niet bewegwijzerd, maar kan worden genavigeerd met behulp van een wandelgids of een wandelapp. Aan het einde van elke etappe zijn er verschillende opties voor een overnachting.

Lengte: 92 km
Dagen: 5
Start: Huizen
Eind: Rhenen

Tip: Voor de beste temperatuurregulatie is wollen kleding van goede kwaliteit essentieel. Wol houdt je warm als het koud is en koel als het warm is. Bekijk onze merinowol-selectie.

 


IJmondpad - 77 km

Het IJmondpad combineert de diverse landschappen van Heemskerk, Beverwijk en Velsen in een 3-daagse wandeling. De rondwandeling voert langs schilderachtige natuurreservaten en open velden, maar ook langs historische verdedigingslinies die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed.

De route komt bijvoorbeeld langs Fort Veldhuis, een van de oudste betonnen forten van de Stelling van Amsterdam, wat de wandeling extra interessant maakt voor geschiedenisliefhebbers en studenten. In de zomer begint de laatste etappe met een watertaxirit over het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Wijk aan Zee.

Lengte: 77 km
Dagen: 3
Start/Eind: Berkenbos parkeerplaats/Kennemer Duincamping Geversduin, Heemskerk

Tip: Nederland kan regenachtig zijn, maar laat dat je niet weerhouden om de natuur te verkennen. Zorg voor een goed regenpak, en je bent klaar om te gaan!

 


Veluwe Zwerfpad etappe 1 - 56,6 km

Het volledige Veluwe Zwerfpad is 374 km lang en zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een langere uitdaging. Wij focussen hier op de eerste etappe, van Arnhem naar Lunteren. De afstand is perfect voor een weekendtrip, omdat je de 56 km gemakkelijk kunt verdelen over 2 of 3 etappes.

De Veluwe is een beschermd natuurgebied en de thuisbasis van wilde dieren zoals edelherten, vossen en wilde zwijnen. De volledige route voert door uitgestrekte gebieden met stuifzand, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels van de Veluwe. Maar ook in de eerste etappe alleen al word je getrakteerd op een afwissellend landschap. De route loopt door het prachtige stadspark van Arnhem naar de heidevelden van Wolfheze. De route is gemakkelijk te volgen via de geel/rode markeringen.

Lengte: 56,6 km
Dagen: 2-3
Start: Station Arnhem Centraal
Eind: Station Lunteren

Tip: Bij de voorbereiding van lange wandeltochten zijn snacks en water van cruciaal belang. Een waterzak is een van de gemakkelijkste manieren om gehydrateerd te blijven en een absolute must op de trails.

 

Ga je op pad? Deel je avonturen met ons online #IAMNOMAD