Home

Beginnersgids voor Zero Waste Kamperen

Afvalvrij kamperen - is het mogelijk? Jazeker! Met de juiste voorbereiding en een goede dosis aanpassingsvermogen kun je jouw afvalpercentage tijdens je kampeertrip drastisch verlagen. De makkelijke en comfortabele opties zullen even aan de kant moeten worden geschoven, maar zodra je eenmaal een beetje gewend bent en de juiste alternatieven hebt gevonden wil je misschien nooit meer anders!

Hieronder vind je tips, tricks en guidelines die je kunt gebruiken om jouw zero-waste camping trip een succes te maken:

Kies de juiste camping gear

Het begint allemaal bij het kiezen van goede kwaliteit camping gear. Dit alleen al draagt enorm bij aan je doel om afvalvrij te kamperen (én aan een ongvergetelijke kampeerervaring).

Hoewel het aanlokkelijk lijkt om je outdoorspullen zo goedkoop mogelijk aan te schaffen, is het bekende riedeltje vaak waar: goedkoop is duurkoop. Zorg ervoor dat je uitrusting lang mee kan gaan en dus duurzaam is. Mochten je spullen beschadigd zijn, laat ze dan repareren in plaats van nieuwe te kopen. Hier bespaar je niet alleen geld mee, maar je behoed de planeet ook voor onnodig afval. Als je spullen hebt die je niet meer gebruikt, gooi ze dan niet weg. Geef het in plaats daarvan door aan iemand die het nog kan gebruiken of die het misschien wel echt nodig heeft! Een mooi voorbeeld is Sheltersuit, een initiatief dat oude slaapzakken omtovert tot warme jacks en bescherming voor daklozen.

Voor ons is hergebruik ook één van de belangrijkste duurzaamheidspijlers: bij NOMAD geloven we dat het maken van producten die lang meegaan het krachtigste middel is om onze impact te minimaliseren.

Plan je maaltijden

Dit onderdeel vereist wat extra voorbereiding. Afvalvrij eten is altijd een uitdaging, vooral als je graag handige voorverpakte snacks koopt. Gelukkig beginnen verpakkingsvrije alternatieven aan populariteit te winnen nu het steeds makkelijker wordt om in bulk te kopen.

Het steutelwoord bij dit onderdeel is: plan! Bedenk eerst wat je per dag voor ontbijt, lunch en avondeten gaat eten, het helpt daarbij om die onderling op elkaar af te stemmen. Het avondeten van de ene dag kan bijvoorbeeld ook een prima lunch voor de volgende dag zijn. Maak dan een simpele boodschappenlijst, zodat je voor vertrek je boodschappen in bulk kan inslaan. Ga je naar een verpakkingsvrije supermarkt? Neem dan een eigen bakje of potje mee naar de winkel, zo heb je het gebruik van plastic weer vermeden. 

Zorg er ook voor dat je herbruikbaar bestek meeneemt van huis in plaats van plastic wegwerpbestek. Het bestek uit je besteklade doet het ook prima op de camping! Mocht je lichtgewicht reizen, dan zijn er altijd mooie herbruikbare alternatieven zoals onze Spork.

Ten slotte, verzamel al je biologisch afbreekbaar voedselafval in een losse container of prullenbak zodat je het kunt gebruiken als compost in je tuin. Dit klinkt misschien als iets wat alleen weggelegd is voor gevorderde zero-waste kampeerders, maar niets is minder waar. Tegenwoordig kun je op verschillende plekken zogenaamde geurloze Bokashi fermenteeremmers kopen, waarmee je biologisch afbreekbaar afval kunt fermenteren. Bokashi (Japans) is een term die gebruikt wordt voor het proces dat voedsel middels fermentatie omzet in bodemverbeteraar. De moeite waard!

Geen tuin? Zorg er dan voor dat je je groenafval in de daarvoor bestemde afvalcontainers achterlaat.

Neem de tijd om de juiste hygiëneproducten voor op de camping uit te zoeken

Voor alle zeepsoorten zijn tegenwoordig duurzame alternatieven te vinden op de markt. Vervang je plastic flessen met vloeibare shampoo, bodywash en vaatwasmiddel met vaste varianten. Ga voor vaste deodorantstaven in plaats van de gebruikelijke sprays of roll-ons, vervang tampons en maandverband met een menstruatiecup en neem tandpasta-tabletjes mee in plaats van een tube. Je spaart hiermee een hoop verpakkingsmateriaal én het neemt minder ruimte in! Ook wasmiddel om je kleding te wassen is duurzaam aan te schaffen, denk bijvoorbeeld aan hervulbare flessen, wasstrips, zeepvlokken, poeder in karton of.. maak het zelf! Zelfs zonnebrandcrème en insectenspray hebben duurzame alternatieven. Deze opties zijn misschien niet volledig afvalvrij, maar je kunt er wel voor zorgen dat je het gebruik van plastic minimaliseert en recyclebare verpakkingen kiest.

Dit lijstje klinkt misschien intimiderend, maar alle kleine beetjes helpen. Begin klein en vervang zoveel als je zelf prettig vindt.

En dan de olifant in de kamer: what about toiletpapier?

De meeste campings hebben natuurlijk gewoon een toilet. Mocht je gaan wildkamperen, neem dan wit, ongeparfumeerd toiletpapier en een schepje mee. Inkoppertje: laat je gebruikte toiletpapier niet achter in het bos, maar neem het even mee terug naar je kampeerplek of gooi het in een prullenbakje onderweg.

Vind alternatieven voor single-use producten

Producten voor eenmalig gebruik bieden vaak het grootste gemak. Helaas zijn dit wel de grootste veroorzakers van afval in het dagelijks leven. Het kost in het begin misschien wat moeite om ze te vervangen voor herbruikbare of afvalvrije producten, maar zodra je stap voor stap begint te vervangen zul je merken dat het prima te doen is.

Dit geldt voor alle wegwerpartikelen, zoals keukengerei, bekers, plastic tasjes, plastic rietjes, wegwerpverpakkingen, plastic waterflessen en ga zo maar door. Vervang je plasticfolie en boterhamzakje door herbruikbare bijenwas wraps, je plastic rietjes door bamboe of stalen rietjes, je plastic mes en vork door bamboe keukengerei en je plastic flessen door herbruikbare flessen.

Er zijn ontelbaar veel opties als het gaat om alternatieven voor wegwerpartikelen, je kunt het zo gek niet bedenken. En, deze tips voor een zero waste kampeerstijl kan je natuurlijk ook toepassen in je dagelijkse leven!

Hopelijk kom je met bovenstaande tips en tricks een stukje verder in je voorbereiding voor jouw zero waste camping trip. Laat je ons weten hoe je het hebt gehad?

Tags:
  • kamperen
  • slaapzak
  • tent
  • duurzaamheid
  • duurzaam kamperen
  • leave no trace