todoAlt

10-07-2020 / 04:32

Tent afbreken en opbergen

Voor velen het minst leuke moment van de reis: de tent afbreken en opruimen, maar de levensduur van je tent staat of valt bij het goed opbergen van je tent na gebruik. Bij goed gebruik kan je materiaal jarenlang meegaan. De juiste stappen voor het afbreken kun je natuurlijk het beste vinden in de handleiding van je tent, maar hieronder hebben we vast een aantal tips voor je.

Tussentijds schoonmaken
Geef vuil en stof geen kans om het tentdoek aan te tasten en maak je tent tijdens gebruik ongeveer eens in de twee weken schoon. Dit doe je het beste met een zachte borstel of een doekje en wat lauw water. Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Sterker nog, ze tasten de waterafstotende laag van de tent aan.

Blijven er echt vlekken in je tent zitten? Dan kun je als je eenmaal weer thuis bent het beste de tent opnieuw opzetten en met flink wat water en een officiële tentreiniger grondiger schoonmaken. Het is wel belangrijk dat je daarna je tent opnieuw impregneert. Het opnieuw impregneren van je tent kun je ook na een paar jaar van intensief gebruik doen om er zeker van te zijn dat de tent waterafstotend blijft.

Plaatsing
Natuurlijk ga je altijd voor de perfecte campingplek met zowel zon als schaduw, maar pas op dat je de tent niet te dicht op bomen of struikgewas opzet. Zo kan je harsvlekken en vogelpoep op het tentdoek voorkomen. Ben je toch de pineut? Verwijder eventuele vogelpoep meteen met lauw water en een zachte doek. Harsvlekken kun je het beste verwijderen door een ijsblokje onder de harsvlek tegen het tentdoek aan te houden. Na een paar minuutjes kun je de hars er dan gemakkelijk afvegen.

Denk je eindelijk de tent goed opgezet te hebben, moet ie volgens je reispartner tóch nog wat strakker staan. Herkenbaar? Naast dat de tent er zo misschien mooier bij staat, is er uiteraard ook een echt goede reden om je tent zo strak mogelijk op te zetten. Als die namelijk niet strak genoeg staat kunnen er kuilen in je tentdoek vallen. Wanneer het regent verzamelen zich plassen water in de kuilen waardoor er lekkage kan ontstaan. Kijk ook uit dat je geen spullen tegen de buitentent aan zet of spullen te drogen legt over de tent, dit kan ook lekkage veroorzaken.

Tent afbreken
Wat handige tips:

  • Maak de tent eerst helemaal leeg, en gebruik een stoffer en blik om ‘m goed uit te vegen.
  • Sluit alle ritsen. Op die manier is je tent meteen klaar voor als je ‘m de volgende keer wil opzetten.
  • Vouw eerst de tent tot een kleiner vlak, rol daarna de tent op en stop ‘m terug in het foedraal. Rol de tent altijd naar een plek waar lucht het pakket uit kan, bijvoorbeeld een raam, deur of ander ventilatie punt. Rollen is vaak sneller dan netjes opvouwen en als je je tent altijd opvouwt op dezelfde manier kan er bij de vouwen een lek ontstaan.
  • Spoel de haringen even af en droog ze om aangekoekte modder en roest te voorkomen.
  • Tentstokken hebben elastiek om de stokdelen bij elkaar te houden, echter bij verkeerd gebruik kan het elastiek onnodig snel opdrogen en kapot gaan. Zorg er dus voor dat je bij het opbergen van je tent altijd eerst de stok in het midden uit elkaar haalt, en vervolgens bij de andere delen de stok opbreekt in het midden. Dit zorgt ervoor dat er gelijke spanning op het elastiek blijft staan.

Tent opbergen
Misschien wel de belangrijkste tip om je tent lang mee te laten gaan: zorg er altijd voor dat je tent droog is voordat je ‘m opbergt. Is ie nog niet droog als je ‘m moet afbreken? Laat de tent dan eenmaal thuis nog goed drogen voordat je ‘m weglegt. Als je de tent vochtig opbergt ontstaat er schimmel, dit geeft niet alleen een nare geur maar tast ook de waterafstotendheid van het tentdoek aan. Berg je tent dus ook op een droge en donkere plek op.