todoAlt

10-07-2020 / 04:32

Tips bij het afbreken en opbergen van je tent

Het einde van je kampeertrip is in zicht en je tassen zijn gepakt. Het enige wat je nog te doen staat is het afbreken en opbergen van je tent. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de levensduur van je tent valt of staat bij het goed opbergen van je tent na gebruik. Sterker nog, je kunt er de levensduur van je tent mee verlengen! Hieronder delen we een stappenplan en een aantal handige tips bij het afbreken en opbergen van je tent.

Je tent afbreken

  • Maak de tent eerst helemaal leeg en gebruik een stoffer en blik om ‘m goed schoon te maken.
  • Sluit alle ritsen, maar laat bijvoorbeeld de rits van de ingang een klein beetje open staan. Zo voorkom je dat er bij het oprollen van de tent zich lucht ophoopt.
  • Haal de haringen uit de grond, spoel het zand er even af en droog ze om roest te voorkomen.
  • Haal de tentstokken uit de tent en vouw ze op. Tentstokken hebben elastiek om de stokdelen bij elkaar te houden. Bij verkeerd gebruik kan het elastiek onnodig snel opdrogen en kapot gaan. Zorg er dus voor dat je bij het opbergen van je tent altijd eerst de stok in het midden uit elkaar haalt en vervolgens bij de andere delen de stok opbreekt in het midden. Dit zorgt ervoor dat er gelijke spanning op het elastiek blijft staan.
  • Leg de tent plat op de grond en leg alle scheerlijnen erop, richting het midden. Pak vervolgens twee hoekjes van de tent vast en vouw die naar het midden. Dit doe je ook met de resterende twee hoekjes. De twee rechthoeken die je hebt gecreëerd vouw je vervolgens weer dubbel zodat ze op elkaar liggen en er een rechthoek ontstaat. Rol de tent op en stop ‘m samen met je stokken in je tenttas.

Tip: rol de tent altijd richting een plek waar lucht de tent uit kan, bijvoorbeeld een raam, deur of ander ventilatiepunt.

Je tent opbergen

Misschien wel de belangrijkste tip om je tent lang mee te laten gaan: zorg er altijd voor dat hij droog is voordat je ‘m opbergt. Is ie nog niet droog als je je tent moet afbreken? Laat hem dan eenmaal thuis nog eens goed doorluchten en drogen voordat je hem weglegt. Als je de tent vochtig opbergt ontstaat er schimmel. Dit zorgt niet alleen voor een onaangename geur, maar tast ook de waterdichtheid van het tentdoek aan.

Zorg ervoor dat je je tent op een droge en donkere plek opbergt. Heb je hem bijvoorbeeld in een vochtige schuur liggen, dan heb je alsnog kans dat er schimmel bestaat.