todoAlt

20-04-2021 / 11:47

Hoe werkt een zelfopblaasbare slaapmat?

Het woord zegt het al, een zelfopblaasbare slaapmat blaast zichzelf op en is dus handig als je snel slaapklaar wil zijn. Toch komt er het één en ander kijken bij het opblazen en weer leeg laten lopen van zo’n mat. Wanneer je een zelfopblaasbare mat voor het eerst gebruikt of als je ‘m lang niet gebruikt hebt, kan het even duren voor hij uit zichzelf helemaal gebruiksklaar is. Hieronder delen we een handig stappenplan voor het opblazen en weer leeg laten lopen van je zelfopblaasbare slaapmat.

Opblazen

  • Rol de slaapmat uit en open het ventiel. Er bestaan matten met eenwegsventielen maar ook met losse adapters. Voor beiden geldt: zorg ervoor dat de opening bij het vol laten lopen zo groot mogelijk is en de eventuele adapters eraf zijn gehaald.
  • Wanneer het ventiel open is, zuigt de slaapmat zich vol met lucht. Wanneer je mat nieuw is of langere tijd niet gebruikt is, kan dit langzaam gaan. In dit geval mag je de mat een beetje bijblazen. Een onverwachts maar toch belangrijk feitje: zorg ervoor dat je geen alcohol achter de kiezen hebt bij het opblazen van je slaapmat. Alcohol in de adem brengt schade aan bij je mat. 
  • Als de mat vol is, sluit dan de ventielen en de mat is klaar voor gebruik.

Let op: gebruik nooit een compressor of pomp om een zelfopblaasbare slaapmat op te blazen!

Voor het beste slaapcomfort blaas je je mat niet volledig op, maar laat je wat ruimte zodat de slaapmat zich tot je lichaam kan vormen. Slaap lekker! 

NOMAD zelfopblaarbare slaapmat

De snelle, compacte en zelfopblaasbare NOMAD Lite 2.5 (R) slaapmat

Leeg laten lopen

Je kampeertrip zit erop en het is tijd om je spullen weer in te pakken. Hoe krijg je dan je slaapmat weer leeg? Het beste is om dit met aandacht en in een aantal stappen te doen. Hoe dan? Ook daar hebben we een handig stappenplan voor:

  • Zorg ervoor dat de mat schoon en droog is.
  • Open het ventiel en vouw de slaapmat dubbel of zelfs driedubbel om een groot gedeelte van de lucht eruit te drukken. 
  • Sluit het ventiel. Herhaal eventueel de vorige handeling als er nog veel lucht in de mat zit.
  • Rol de mat op richting het ventiel. Wanneer alle lucht zich heeft opgehoopt, open het ventiel en rol langzaam door. De laatste lucht loopt er nu uit. 

Zodra je merkt dat alle lucht uit je slaapmat is gelopen, sluit dan het ventiel en berg je mat op.