todoAlt

01-07-2021 / 12:44

Tentstokken: de verschillende soorten en tips voor een lange levensduur

Tentstokken zijn één van de belangrijkste onderdelen van een tent. Zonder tentstokken, geen tent! Bij mooi weer en goed gebruik zullen de meeste stokken zich goed houden. Echter, bij mindere omstandigheden worden de tentstokken sterk op de proef gesteld. De stokken krijgen dan best wat te verduren, bijvoorbeeld bij het opspannen van het tentdoek of bij harde wind. 

In dit artikel vertellen we over de verschillende soorten tentstokken en delen we een aantal tips voor de verzorging en het verlengen van de levensduur van je tentstokken.

 

Soorten tentstokken

Er zijn een boel verschillende tentstokken verkrijgbaar op de markt. Over het algemeen kunnen we 4 soorten stokken onderscheiden: staal, glasfiber, aluminium en opblaasbare ‘stokken’. 

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types:

Stalen tentstokken

Deze stokken zijn erg sterk en worden voornamelijk nog gebruikt bij grote, zware tunneltenten. En zwaar, dat zijn ze zeker. Met alle ontwikkelingen op de tentstokkenmarkt wat betreft lichtgewichtheid worden ze steeds minder gebruikt. 

Glasfiber tentstokken

Grote kans dat jouw tent glasfiber stokken heeft. Deze stokken komen veel voor en het voordeel is dat ze makkelijk en goedkoop weer te repareren zijn. Glasfiber stokken dien je echter wel voorzichtig te behandelen, want staan de stokken onder veel druk, dan kunnen ze breken en gaan splinteren. Op deze manier kunnen ze ook schade aanbrengen aan je tent. Glasfiber stokken zijn lichter dan stalen tentstokken en zijn ideaal als je je tent lang(er) op één plek laat staan.

Tip van flip: als je gaat rondtrekken, kies dan liever niet voor een tent met glasfiber stokken. Het vaak op- en afbreken van een tent laat de kwaliteit van de stokken hard achteruit gaan. 

Aluminium tentstokken

Bij de betere nylon, katoenen en polykatoenen tenten zullen aluminium tentstokken worden gebruikt. De stokken zijn erg licht en sterk en kunnen worden voorgebogen. Er is qua architectuur van de tent veel mogelijk; er kunnen bijvoorbeeld steilere wanden en daarmee meer binnenruimte worden gecreëerd. Aluminium stokken blijven lang goed – ook bij het vaak op- en afbreken van je tent – en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. De allerlichtste trekkerstentjes hebben meestal aluminium tentstokken.

Onze voorkeur gaat altijd uit naar lichte aluminium stokken. Sterk, licht en compact, kortom: alles wat je zoekt in tentstokken. Bij onze Jade, Bedouin en Dogon tenten maken we gebruik van aluminium DAC tentstokken. Deze tentstokken zijn zoals hierboven aangegeven sterk, licht en bovendien gemaakt volgens een duurzamer proces.

Airbeams

Je ziet ze steeds meer: tenten met air tubes van TPU in plaats van stokken. Je vult de ‘stokken’ met lucht door middel van een pompje en blaast zo als het ware je tent op. Het opzetten gaat snel en gemakkelijk, maar er hangen ook wat nadelen aan. De tubes kunnen snel lek gaan en de tubes zitten bij je tent in, wat het een groot en zwaar pakket maakt. Ook dien je altijd een plaksetje en pompje bij je te hebben. Bij NOMAD kiezen we ervoor deze variant niet te gebruiken vanwege het zware, logge karakter en het feit dat een tent simpelweg minder stevig is en een kortere levensduur heeft met airbeams.

Levensduur van je stokken

Houdt de volgende factoren altijd in je achterhoofd bij het verzorgen van je tentstokken:

  • Bij onnodig veel druk of kracht bestaat er kans op beschadiging en kan een stokdeel verbuigen (bij aluminium stokken) of zelfs breken (bij glasfiber stokken. Ga dus altijd voorzichtig met de stokken om en buig ze niet meer dan de bedoeling is.
  • Zorg ervoor dat je tentstokken schoon en droog zijn wanneer ze worden opgeborgen. Op deze manier voorkom je schimmel en roest. Roest is vooral iets wat veel voorkomt bij stalen tentstokken. Je kunt je stalen stokken eventueel behandelen met autowas om de roest te voorkomen. Is er toch roest ontstaan? Ga er dan lichtjes met een schuurpapiertje overheen en smeer wat anti-roestmiddel op.

Opbergen

Stokdelen worden door middel van elastiek bij elkaar gehouden. Bij foutief gebruik, kan het elastiek verdrogen en zijn spanning verliezen. Het is raadzaam om een stok op de juiste manier op te bergen. 

Begin niet bij het einde van de stok om de delen uit elkaar te halen. In plaats daarvan, begin in het midden van de stok. Verdeel de stok eerst in 2 (nagenoeg) gelijke delen en doe vervolgens hetzelfde met de twee overgebleven helften. Op deze manier is de spanning op het elastiek overal gelijk. 

Bij het opbergen van je tentstokken geldt ook weer: zorg ervoor dat ze droog en schoon zijn om toekomstige schade te voorkomen.