todoAlt

01-07-2021 / 11:04

Waterkolom en waterdichtheid van je polyester en/of nylon tent

Als kampeerder heb je het vast al eens meegemaakt: je hebt je tent net opgezet en het begint keihard te regenen. Op zo’n moment is het natuurlijk belangrijk dat je tent waterdicht is. Maar hoe waterdicht is je tent en hoe wordt waterdichtheid eigenlijk gemeten en aangegeven? En wat kun je doen als je tent begint te lekken?

 

Wat is waterkolom?

Als je op onze website op zoek gaat naar de waterdichtheid van polyester of nylon NOMAD tenten, dan zul je zien dat dit aangeduid is met de term ‘waterkolom’. Wat houdt dat in? ‘Waterkolom’ is de term waarmee de mate van waterdichtheid van een bepaald materiaal wordt aangegeven. Hoe hoger het waterkolom getal, hoe hoger de waterdichtheid van je tentdoek materiaal.

Tenten worden getest op waterdichtheid door een buis (ook wel een kolom genoemd) met een diameter van ongeveer 2,5 cm tegen het doek aan te plaatsen en de buis vervolgens te vullen met water. Zodra het doek begint te lekken, wordt er gekeken hoe waterdicht de tent is. Een waterkolom van bijvoorbeeld 4.000 mm betekent dat het doek de waterdruk aan kan van een buis water van 4.000 millimeter (4 meter) hoog.

Wanneer is een tent waterdicht?

Onder ideale omstandigheden is een tentdoek waterdicht vanaf een waterkolom van rond de 1000 millimeter. Omdat ideale omstandigheden nou eenmaal geen gegeven zijn tijdens een kampeertrip, houden we bij NOMAD tenten hogere minimale waarden aan (vanaf 2000mm).

Voor het grondzeil hanteren we een minimum waterkolom van 5.000 millimeter. In het algemeen is de waterkolom van grondzeilen hoger dan de waterkolom van buitententen. Grondzeilen moeten nog veel beter bestendig zijn tegen water omdat je erop staat en ligt en er dus veel druk op wordt uitgeoefend.

Zelfs bij grondzeilen met een extreem hoge waterkolom adviseren wij altijd om een extra zeil onder de tent te leggen als bescherming van de tent. Het houdt de tent schoon, droog en verlengt daarmee de levensduur. Gebruik je een extra grondzeil? Zorg er dan wel voor dat het zeil circa 10 centimeter smaller is dan de afmeting van de tent om te voorkomen dat er water tussen de tent en het grondzeil stroomt.

De waterdichtheid van een tentdoek zegt eigenlijk nog niets over de totale prestatie van de tent. Daarvoor moet er ook gekeken worden naar de waterdichtheid van de naden, de coatings, de constructie, de stokken en nog vele andere factoren. 

 

Coating

Om de waterdichtheid van polyester en nylon tenten te vergroten, wordt er een coating aangebracht aan de binnenzijde van het tentdoek. Het aanbrengen van een coating is precisiewerk. Vooral bij extreem lichtgewicht tentdoeken is het belangrijk dit voorzichtig te doen omdat het dunne tentdoeken zwakker maakt. Dit is de reden dat extreem dunne en lichtgewicht tentdoeken vaak maar een dunne coating en dus ook een lagere waterkolom hebben. 

Coatings hebben als voordeel dat een doek waterdicht wordt, maar laat het doek wel wat minder ademen. Dit betekent dat condens dus ook niet van binnen naar buiten kan. 

 

Waterdichte naden 

De naden van polyester en nylon tenten zijn voorzien van taping aan de binnenzijde. Dat betekent dat de gaatjes die ontstaan bij het naaien van de tent worden “afgeplakt” met transparant tapeje. Dit tape wordt door middel van warmte aangebracht.

Bij een goede tent zijn alle naden van de buitentent voorzien van taping aan de binnenzijde. Uiteraard is dat bij onze tenten altijd het geval.

Wat kun je doen als je tent begint te lekken?

Regen dat zachtjes op je tent tikt als je erin ligt kan heel gezellig zijn, maar nattigheid binnen in je tent is iets wat je ten alle tijden wil vermijden. Mocht je tent toch ergens beginnen te lekken, bekijk dan het volgende:

  • Lekt je tent bij een naad? Dan kan het zijn dat er een klein defect zit bij de taping. Er zijn gelukkig een boel reparatiesetjes op de markt waarmee je gemakkelijk naden weer repareert.
  • Lekt je tent op het doek? Controleer dan eerst of je geen spullen tegen het doek aan hebt staan. Druk tegen het tentdoek van de binnenkant kan zorgen voor lekkage. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zijn dat de coating van je tent versleten is. De enige remedie tegen een versleten coating is om een nieuwe tent aan te schaffen.

Ondanks voorzorgsmaatregelen blijft de mogelijkheid bestaan dat er bij harde regen ergens een druppel doorkomt.