todoAlt

19-07-2021 / 12:15

Waarom heb je wandelsokken nodig bij het wandelen?

Goede wandelsokken zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je klaarmaakt voor een (lange) wandeling. Toch zijn ze essentieel. Wandelsokken kunnen je wandeling een stuk comfortabeler maken! In tegenstelling tot een gewone katoenen sokken, houden ze je voeten droog, geven ze minder wrijving, reguleren ze de temperatuur van je voeten en dempen ze, wat de vorming van pijnlijke blaren tegengaat. 

Je voeten droog houden

Misschien wel de meest waardevolle functie van wandelsokken is het drooghouden van de huid van je voet. De kans op blaren is immers veel kleiner met droge voeten. Over het algemeen kunnen de materialen van sokken vocht prima doorlaten, maar doordat je voeten in schoenen zitten lukt dat minder goed. Daarom is alleen het doorlaten van vocht niet voldoende, goede wandelsokken horen ook een bufferfunctie te hebben of in ieder geval vocht op kunnen slaan. 

Voorkomen van frictie en wrijving

Geen enkele wandelschoen zal volledig als een tweede huid om je voet passen. Er zullen altijd wel onvolkomenheden en ruimtes zijn waardoor je voeten niet optimaal in de schoenen kunnen worden gefixeerd. Goede wandelsokken kunnen helpen om die ruimtes op te vullen zodat de voeten niet verschuiven en er geen blaarvorming optreedt. Probeer het zelf eens uit door met een iets dunnere of dikkere sok te lopen en zo de beste pasvorm en het beste draagcomfort te vinden.

Reguleren van de temperatuur

Als de sokken te warm zijn leidt dat tot extra transpiratie en blaren. Dunne sokken zijn prima bij warmer weer en ideaal voor intensief wandelen. Dikke sokken zijn eigenlijk alleen geschikt voor lange afstanden als je met echt koud weer gaat wandelen.

Demping

Bij elke stap die je zet krijgen je lichaam en knieën een flinke schok te verduren, vooral als je met bepakking loopt. Het lichaam is daarvoor ontworpen, maar een extra handje helpen kan natuurlijk nooit kwaad. De zachte en schokabsorberende tussenzool in je wandelschoen vangt al veel op, maar een sok met een verdikt, zacht en veerkrachtig voetbed – vooral onder de bal van de voet – levert ook zeker een positieve bijdrage!

Benieuwd naar onze sokken? Voor verkoelende voeten in de zomer zijn onze Coolmax wandelsokken ideaal. Ga je naar koudere temperaturen, kijk dan eens bij onze Merino wool sokken. En ga je lopen door hoog gras? Onze Anti-tick Coolmax wandelsokken weren insecten af; geen last meer van teken of muggen dus!