todoAlt

07-10-2021 / 05:45

Wat betekent de term ‘EN-getest’ en hoe wordt de warmte van je slaapzak vastgesteld?

Zoek je een slaapzak voor een warme bestemming, wil je een allround slaapzak voor algemeen gebruik of ga je misschien wel de sneeuw opzoeken? Een slaapzak zoek je uit op de temperatuur waarin je ‘m zult gebruiken. Maar hoe wordt de comforttemperatuur van je slaapzak eigenlijk vastgesteld en hoe kun je weten of je slaapzak warm genoeg is voor jouw trip?

‘EN-getest’

De term ‘EN-getest’ verwijst naar een standaard temperatuurtest (EN 13537) die wordt gebruikt voor slaapzakken die in Europa worden gefabriceerd en/of verkocht. Dit maakt het gemakkelijker om de isolerende waarde van slaapzakken van verschillende merken te begrijpen en te vergelijken. 

Bij de test wordt gebruik gemaakt van een ‘thermische mannequin’, een soort geavanceerde dummy met ingebouwde temperatuursensoren. Bij deze metingen wordt ervan uitgegaan dat de proefpersoon een slaapmat en een tent gebruikt en één basislaag thermisch ondergoed draagt.

Een “standaard man” bij de test is 25 jaar oud, 1,73m lang en 73 kg zwaar. Een “standaard vrouw” is 25 jaar oud, 1,60m lang en 60 kg zwaar.

Temperatuurwaarden

De EN13537 test levert vier temperatuurresultaten op: bovengrens, comfort, ondergrens en extreem.

De vier temperatuurwaarden:

  • Bovengrens: de temperatuur waarbij een standaard man kan slapen zonder overmatig te transpireren. Deze wordt vastgesteld met de kap en de ritsen open en met de armen buiten de zak.
  • Comfort: de temperatuur waarbij een standaard vrouw comfortabel kan slapen in een ontspannen houding.
  • Ondergrens: de temperatuur waarbij een standaardman acht uur in een opgerolde houding kan slapen zonder wakker te worden.
  • Extreem: de minimumtemperatuur waarbij een standaard vrouw gedurende zes uur kan blijven liggen zonder risico op overlijden door onderkoeling (hoewel bevriezing nog steeds mogelijk is). Een slaapzak mag alleen in noodgevallen binnen dit bereik worden gebruikt.

Hier zie je hoe de temperatuurwaarden voor de nomad collectie wordt gebruikt:

 

 

 

Hoewel er met de EN13537 test algemene temperatuurwaarden zijn vastgesteld, dien je er rekening mee te houden dat dezelfde temperatuur verschillend kan worden ervaren. De EN temperatuurwaarden zijn een uitstekende leidraad, maar ga bij het kopen van een slaapzak dus altijd even na hoe jij zelf kou ervaart.

Stay warm & enjoy your trip!