todoAlt

04-04-2022 / 01:36

Wat betekent de term ‘PFC-vrij’ en waarom is het belangrijk?

Als je ooit een waterdichte jas of een ander waterdicht kledingstuk hebt gedragen, ben je waarschijnlijk al eens in contact gekomen met PFC’s – misschien zonder het te weten. Maar wat zijn PFC’s, waarom worden ze gebruikt en hoe zit het met PFC-vrije outdoorproducten?

Wat zijn PFC’s?

Met PFC’s bedoelen we ‘geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën’. Je ziet ze ook wel aangeduid als “fluorkoolwaterstoffen”. PFC’s zijn een breed scala aan kunstmatige chemicaliën die worden gebruikt in alles van antiaanbaklagen op pannen tot het schuim in brandblussers.

Waarom worden PFC’s gebruikt in outdoor-uitrusting?

Sommige soorten PFC zijn uitzonderlijk goed in het afstoten van water, vuil en olie. Daarom worden ze op grote schaal gebruikt in waterafstotende behandelingen (DWR – Durable Water Repellent) voor outdoorkleding en -uitrusting. Deze specifieke PFC’s verlagen de oppervlaktespanning van een stof zodanig dat water zich er in druppeltjes (parels) op vormt in plaats van erin door te dringen. DWR-behandelingen worden meestal gebruikt op waterdichte stoffen om ze ademend te houden en te voorkomen dat ze verzadigd raken. Maar ze worden ook gebruikt om van alles te behandelen, van handschoenen tot rugzakken tot tenten.

Zijn PFC’s schadelijk voor het milieu?

PFC’s komen niet van nature voor in het milieu. Ze lekken helaas vaak uit in het watersysteem tijdens de fabricage – of rechtstreeks uit kleding -, waar ze zich vervolgens via de voedselketen ophopen. Ze blijven heel lang in ons milieu rondzwerven en worden verspreid via rivieren, zeeën en de lucht. Zelfs in ijs en Arctische dieren zijn PFC’s gevonden. Er zijn verschillende soorten PFC’s en sommige zijn giftiger en schadelijker dan andere. De stof kan momenteel alleen door verbranding op hoge temperaturen worden vernietigd. Het heeft net als BPA invloed op de voortplanting en veroorzaakt mogelijk ongecontroleerde celdeling (kanker) bij mens en dier. Het moge duidelijk zijn dat we deze PFC’s dus liever niet meer gebruiken…

Wat betekent PFC-vrij?

Als outdoorkleding en -uitrusting als PFC-vrij wordt omschreven, betekent dat meestal dat de kleding is behandeld met een DWR die water afstoot zonder dat er PFC’s aan te pas komen. Deze DWR’s kunnen op siliconen-, wax- of zelfs plantbasis zijn.

Met trots kunnen wij bij NOMAD aankondigen dat vanaf 2022 alle NOMAD slaapzakken, slaapmatten, rugzakken en tassen 100% PFC-vrij zijn. Een belangrijke stap in onze reis naar duurzaamheid en naar het bouwen aan een meer en meer milieuvriendelijk merk. NOMAD gebruikt PFC-vrije coatings & wax om producten waterafstotend of waterafstotend te maken. Een belangrijke partner hierbij is Nikwax, een leverancier van duurzame waxcoatings en waterafstotend dons.

Is PFC-vrije outdoorkleding moeilijker te onderhouden?

Alle DWR-behandelde outdoor spullen moeten regelmatig worden gewassen en gereinigd om water effectief af te stoten. Wanneer vuil, olie en andere verontreinigingen in behandelde stoffen terechtkomen, zorgen ze ervoor dat het water niet meer effectief op het buitenoppervlak parelt. Omdat PFC-vrije DWR’s niet olie- of vuilafstotend zijn (in tegenstelling tot de oude PFC-behandelingen), kan het zijn dat je je uitrusting wat vaker moet wassen en opnieuw moet impregneren. Gelukkig is dat heel eenvoudig, met een flesje Nikwax op zak ben je zo weer klaar voor elke regenbui die op je pad komt!