todoAlt

29-08-2022 / 05:18

Condensvorming in je tent – hoe voorkom je het?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je hebt in je tent geslapen, het heeft niet geregend, maar tóch lopen de druppels langs het doek naar beneden en is je tent nat vanbinnen. Condensvorming wordt soms nog wel eens verward met lekkage en dat is best begrijpelijk. Want waar komt dan ineens dat vocht vandaan? 

Condensvorming is heel normaal bij tenten die gemaakt zijn van een synthetisch tentdoek, zoals polyester, PVC of nylon. Tenten met een synthetisch tentdoek hebben een hele goede waterdichte coating wat voorkomt dat water bij bijvoorbeeld een regenbui, jouw tent niet binnendringt. Omdat het tentdoek helemaal dicht is, zal vocht wat binnenin de tent ontstaat, ook niet naar buiten kunnen. Zo ontstaat condensvorming. 

Lekkage of condensvorming? 

In sommige gevallen laten de naden van polyester tenten nog wel eens wat water door. Bij de betere tenten zul je hier geen last van hebben, aangezien de ritsen vaak ‘anti-lek’ zijn gemaakt. Lekkage midden op het doek is praktisch onmogelijk, tenzij er echt zichtbare gaten in het tentdoek zitten of er een zichtbare beschadiging aan de coating te zien is. 

Polyester ademt niet

Polyester tentdoek heeft als nadeel dat het niet ademend is. Hierdoor kan condensvorming vanaf de binnenkant maar één kant op en dat is vanaf het dak naar beneden. Het lijkt dan dat het tentdoek lekt, maar in werkelijkheid is het dus pure condens die naar beneden valt doordat er regendruppels tegen de buitentent aantikken. Vaak wordt gedacht dat condens slechts een klein beetje water kan betreffen, maar in de praktijk blijkt dat het soms om liters water kan gaan.

Oorzaken van condensvorming

Condensvorming kan 5 verschillende oorzaken hebben:

  1. Temperatuursverschillen

Met name tijdens regenbuien is dit een veelvoorkomende oorzaak. De temperatuur zakt snel tijdens een regenbui en zelf ga je vaak lekker warm binnen in de tent zitten. Het tentdoek koelt van de buitenkant af, maar vanbinnen wordt het warm door jouw lichaamswarmte. De warme lucht stijgt omhoog en gaat aan de binnenkant van het doek condenseren. Op deze manier kan er veel water veroorzaakt worden.

  1. Uitademing/transpiratie

Wist je dat je ‘s nachts als je slaapt wel 0.5 liter vocht verliest? Als je met z’n tweetjes in een polyester of nylon tent overnacht, betekent dat samen 1 liter aan vocht. Zoals eerder omschreven heeft vocht weinig kans tot ontsnappen in een polyester of nylon tent en dus zal het gaan condenseren. 

  1. Warme lucht

Zomer brengt warme lucht met zich mee. Vooral als je kampeert in landen waar de luchtvochtigheid hoog is, kan er een boel condensatie ontsta

an. Komt er overdag warme lucht de tent binnen, dan zal deze lucht veel vocht bevatten en zal het gaan condenseren zodra het afkoelt. Warme lucht krijg je ook als je in de tent kookt.

  1. Natte of klamme kleding

Heb je net de was gedaan, ben je nat geregend of heb je een natte bikini/zwembroek? Laat ze dan niet drogen in je tent, dit kan ook zeker zorgen voor c

ondensvorming.

  1. Nat gras

Als je met je tent op een grasveld kampeert, komt er – ongeacht of er een regenbui is geweest of niet – ook damp van het gras af. Hoe hoger het gras, hoe meer kans op condens je hebt. Daarbij moet wel worden gezegd: dit geldt voor tenten met een los grondzeil. 

 

Condensvorming verminderen

Condens valt helaas niet helemaal te voorkomen, maar om condensvorming in je tent te voorkomen zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  1. Ventileer

De meeste tenten hebben ventilatiepunten die ervoor zorgen dat je tent lekker kan doorluchten en ventileren. Zet de ventilatiepunten open als je gaat slapen en je zult merken dat je de dag erna veel minder condensvorming in je tent vindt. Probeer altijd zoveel mogelijk ventilatiepunten te gebruiken, ééntje is niet genoeg. 

  1. Warm klimaat? Houd overdag de tent dicht!

Ga je kamperen in hoge temperaturen? Zorg er dan voor dat je je tent overdag zo veel mogelijk dicht houdt. Punt 1 van hierboven –  goed ventileren – kun je eigenlijk het beste pas toepassen als het ‘s avonds wat afgekoeld is. De lucht bevat ‘s avonds namelijk veel minder vocht.

Side note: bij een tent zonder vast grondzeil kan het lastig zijn om alles goed dicht te houden. 

  1. Laat je natte spullen niet in de tent drogen

Zoals hierboven beschreven zorgt natte kleding en/of andere natte spullen voor een boel condensvorming. Lukt het niet om je natte spullen uit te hangen of buiten te laten drogen? Stop de natte spullen dan samen in een plastic zak en sluit deze luchtdicht af. Op deze manier houdt je al het vocht in de zak en voorkom je condensvorming in je tent. 

  1. Kook niet in je tent

Als je thuis gaat koken, gebruik je ook de afzuigkap om alle warme damp van je kookstel op te vangen. Tijdens kamperen kun je die afzuigkap niet even aanzetten en is het daarom beter om gewoon

lekker in de buitenlucht te koken.

  1. Vermijd gas en olieverwarming

Ook een gaslampje of kacheltje geeft warme lucht af, wat weer condensvorming in de hand werkt. Hoe aantrekkelijk een kacheltje in je tent ook klinkt als je op die frisse herfst kampeertrip bent, het is beter om deze te vermijden en er gewoon een lekkere dikke deken bij te pakken. 

Als je ervoor zorgt dat je bovenstaande tips toepast, zul je merken dat de condensvorming in je tent aanzienlijk zal verminderen. Heel veel plezier tijdens je kampeertrip!