todoAlt

17-04-2023 / 01:31

Lichtgewicht op pad, zo doe je dat (incl. paklijst!)

Je gaat op reis en staat op het punt je tas in te pakken. Dat kooksetje, die extra trui en dat dikke boek lijken individueel niet zoveel te wegen, maar zodra het allemaal samen in je rugzak zit blijkt het toch wel erg zwaar. Hoe kun je alles meenemen wat je nodig hebt, zonder je een breuk te sjouwen? Bij lichtgewicht reizen geldt altijd: less is more! Vervang zware items met lichtgewicht varianten en minimaliseer wat je meeneemt, uiteraard met je eigen veiligheid altijd in je achterhoofd. Lees verder en transformeer jezelf naar een echte grammenjager.

Type reis

Wat je inpakt en hoe je het inpakt is afhankelijk van de type reis die je gaat maken. Ga je op pad met een rugzak, draag je je spullen mee op de fiets of ga je touren met de motor? In alle gevallen geldt dat je bepakking het liefst zo compact en lichtgewicht mogelijk is. Het is zonde om onnodig gewicht mee te dragen, zowel onderweg als op locatie. Van plek naar plek met een te zware rugzak is eigenlijk alleen maar hinderlijk.

Ken je maximum

Maar hoe zwaar is te zwaar? Dat hangt af van je lichaamsgewicht. Voor volwassenen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht op je rug mag meedragen om het comfortabel te houden. Voor kinderen is dat percentage 10%. Om een voorbeeld te geven: als je 70 kilo weegt, mag je rugzak dus 14 kilo wegen. Het gaat hier om het maximale gewicht, maar het is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie, zoals je ervaring, conditie of eventuele blessures. Houd altijd rekening met een liter of 2 – dus een kilo of 2 – aan water en ongeveer hetzelfde aan voedsel.

Plannen en voorbereiden

Een goed samengestelde en lichtgewicht bepakking valt of staat met een goede voorbereiding. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan, verplaats je je gemakkelijker en ga je veel relaxter op reis. Wat kan helpen bij het zo lichtgewicht mogelijk inpakken van je tas, is een goede checklist zoals je die aan het einde van dit artikel vindt. Probeer je aan de checklist te houden en daarnaast geen extra’s mee te nemen.

Als je slim inpakt, zul je zien dat je gemakkelijk weken of zelfs maanden vooruit kunt. Misschien denk je: maanden reizen met maar één tas? Onmogelijk! Maar als je een beetje creatief bent en genoegen neemt met ietsje minder, zul je versteld staan. Het reizen met weinig bagage geeft je als reiziger veel vrijheid. Ook als je maar een weekendje weggaat is lichtgewicht en met weinig spullen reizen fijn.

Alleen de essentials

Zoals eerder al benoemd: less is more! In het begin lijkt het lastig om alléén de items mee te nemen die je écht nodig hebt. Want je moet toch voorbereid zijn op elke situatie? Maar geloof ons: je hoeft écht geen 6 onderbroeken mee te nemen als je 6 dagen de bergen in gaat. Onderweg wassen is prima te doen. Spullen zoals bijvoorbeeld een camp stoeltje, een kussen, waterschoentjes, een zwaar mes of een lamp voor in je tent zijn echt overbodig. 

Neem je camping gear mee, zorg er dan voor dat je een mummy model slaapzak en een compact luchtmatje meeneemt. Slaapzakken en slaapmatjes kun je tegenwoordig al vinden met een gewicht ver onder de 1 kilo en kunnen vaak ultra compact worden opgeborgen. Wat betreft een tent; ga altijd voor aluminium stokken en een nylon of polyester doek. Die zijn sterk en allerbelangrijkst, licht. Tenten vind je al zo licht als 1,5 kilo. 

Let op: ga je een echt uitdagende tocht doen waarbij je zelfvoorzienend op pad gaat en je ook veel technische gear zoals touwen, klimsetjes en cramp-ons meeneemt? Dan draag je natuurlijk meer gewicht mee. Ook deze zijn tegenwoordig redelijk lichtgewicht te krijgen, maar hier geldt: je eigen veiligheid is belangrijker dan een paar gram besparen.

Wat kun je alvast vervangen om snel gewicht te besparen?

Waterfles → Waterzak

Een waterzak vormt mee met je tas en voegt weinig extra gewicht toe aan je bepakking. Ook heb je een handige slang waardoor je kunt drinken zonder de zak uit je tas te hoeven halen. 

Tent met een katoenen doek en stalen tentstokken → Tent met een polyester of nylon doek en aluminium tentstokken

Zelfopblaasbare schuimmat → Luchtmatje

Dekenlaapzak van katoen → Synthetische mummyslaapzak

Kussen → Opblaasbaar kussen of slaap op opgevouwen kleding

Katoenen kleding → Sportkleding, wat lichter is en veel sneller droogt

Blikjes, potjes, flesjes met voedsel → Droogvoedsel zoals Adventure Food, noodles, boullion/cup-a-soup, keks

Boeken, schriftjes, spelletjes → E-reader

De ultieme lichtgewicht paklijst

Hieronder vind je een uitgebreide, algemene paklijst die je kunt gebruiken als je zo lichtgewicht mogelijk wil reizen. De paklijst is opgesteld met verschillende soorten reizen in het achterhoofd (hiken, bikepacken, roadtrippen etc.). Uiteraard kun je de paklijst toespitsen op jouw eigen situatie en reis: hoe gaat je reis eruit zien? Ga je naar warme of juist koude temperaturen? Hoe lang ga je weg? Hoeveel gewicht kan ik – samen of alleen – dragen?

Kleding

Laagjes is the keyword hier! Als het kouder wordt, doe je er een laagje bij. Als het warmer wordt, doe je er een laagje af. 

 •  Schoenen
 • Teva’s of andere lichtgewicht sandalen met profiel (in geval van blaren)
 • 2 paar wandelsokken (1 paar aan, 1 paar mee)
 • Ondergoed (evt. lange thermo-onderbroek)
 • Buff (in geval van kou. Ook te gebruiken als muts)
 • 2 shirts (thermo/polyester), 1 met korte en 1 met lange mouwen
 • Trekkingbroek
 •  Korte broek
 •  Fleece trui of vest
 • Outdoor jack (water- en winddicht)
 • Eventueel een lichtgewicht donsjack voor koudere temperaturen
 • Regenbroek
 • Handschoenen
 • Microvezel handdoek
 • Zonnebril

Bivouac

 • Lichtgewicht tent met aluminium stokken en een nylon of polyester doek
 • Repair kit tent
 • Lichtgewicht luchtmatje
 • Repair kit slaapmatje
 • Lichtgewicht mummy slaapzak

Backpack

 • Rugzak
 • Regenhoes
 • Packing cubes (optioneel)
 • Waterdichte opbergzakken voor kleding/spullen die je droog wil houden
 • Waterdichte documentenhoesjes voor bijv. paspoort en andere documenten
 • Waterdichte hoesjes voor smartphones en elektronica
 • Nylonzakjes voor bij elkaar houden van kleine spulletjes

Onderweg

 • Brander
 • Windschermpje
 • Gastankje
 • Lucifers/aansteker
 • Lichtgewicht pannensetje van bijv. aluminium
 • Lichtgewicht bordjes
 • Lichtgewicht mokjes
 • Sporks
 • Headlight
 • Reservebatterijen headlights
 •  Afwasmiddel in reisflesje (optioneel)
 • Schuursponsje
 • Waterzak (2 liter per dag aangeraden)
 • Waterfilter of purifying tablets (optioneel)
 •  Reparatiemateriaal/naaisetje (want je weet maar nooit)
 • Tie wraps
 • Zakmes of multitool
 • Opvouwbare lichtgewicht en compact polyester dagrukzakje (optioneel)

Ideeën voor lichtgewicht voedsel 

Als je ‘s ochtends en ‘s avonds op locatie ontbijt of dineert, dan is aangeraden alleen het noodzakelijke voor overdag mee te nemen. Een reserve maaltijd – voor het geval dat – is altijd goed.

 • Bouillonblokjes
 • Noodles
 • Reserve maaltijd
 • Gedroogde vruchten
 • Noten
 • Energierepen
 •  Koeken/Keks
 • Cup-a-soup
 • Dextro

Oriëntatie en veiligheid

 • Navigatiesysteempje
 • Kompas
 • Hoogtemeter
 • Safety fluitje
 • Reddingsdeken
 • Lijstje met noodnummers

Toiletartikelen

 • Zonnebrandcrème
 • Lippenbalsem met goede beschermende factor
 • Zeep/shampoo in reisflesje
 • Tandenborstel
 • Tandpasta
 •  Flos/Toothpicks
 • Tampons/inlegkruisje
 • Toiletpapier voor onderweg
 •  Kam/borstel
 • Oordopjes 

Electronica

 • Camera
 • Telefoon
 • Opladers (eventueel op zonne-energie)

EHBO

 •  EHBO set, en aanvullend:
 • Thermometer
 • Tekenpincet
 • Sporttape (om blaren of zwellingen tegen te gaan)
 • Anti-drukringen
 • Blarenpleisters
 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Norit
 • Medicijnen
 • Betadine 
 • Muggenstift
 • ORS
 • Veiligheidsspelden

Documenten/waardevolle spullen

 • Paspoort/ID
 • Rijbewijs
 • Kopie waardestukken
 • Visum
 • Pasje ziektekostenverzekering
 • Nummer alarmcentrale
 • Vaccinatiepaspoort
 • Bankpas
 • Creditcard
 • Contant geld

Diversen

 • Pen & papier