#ORIGINALADVENTURES


Deel jouw #originaladventures en maak kans op 15% korting!

Bij Nomad geloven we dat avonturen om de hoek liggen. Of je nou ver weg gaat of dicht bij blijft, overal valt iets te ontdekken. Wij zijn er van overtuigd dat er een hele boel mooie #originaladventures zijn beleefd waarvan het zonde zou zijn deze niet te delen.

Heb jij een mooi verhaal van een origineel avontuur (bij voorkeur mét foto), waarmee je anderen wilt inspireren, stuur deze dan naar originaladventures@nomad.info.

Van alle inzendingen zal er een aantal op onze website en/of social media worden geplaatst. Wordt die van jou hiervoor geselecteerd? Dan win je 15% korting op een bestelling in onze Nomad webshop!

Klik hier voor de #ORIGINALADVENTURES actievoorwaarden.

 

De gaafste bestemming in de South Pacific

Bulderende vulkaan

Toen we een jaar geleden onze wereldreis aan het voorbereiden waren, keek ik vooral uit naar het reizen door Zuid-Amerika. Het tweede deel van de reis, eilandhoppen door de South Pacific, leek me natuurlijk ook te gek, maar was gevoelsmatig ietsje minder mijn ding. Ik ben niet bepaald een zon-zee-strand type en ook niet echt een waterrat. Ondertussen hebben we er zo’n 2 maanden op zitten in de South Pacific en kan ik met recht zeggen dat deze regio zó veel meer te bieden heeft dan ik ooit had verwacht! Elk eiland is weer anders en heeft een heel eigen landschap en cultuur. Prachtig! Mijn absolute favoriet in de South Pacific is een eilandengroep dichtbij Australië en Nieuw-Zeeland. Een land waar we in Nederland nauwelijks van hebben gehoord en waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Vanuatu it is!

 

Bulderende vulkaan

Vanuatu bestaat uit 83 eilanden, waarvan er maar 14 groter zijn dan 100 vierkante kilometer. Gedurende 3 weken hebben we 4 eilanden bezocht, waarvan het Zuidelijk gelegen Tanna mijn favoriet was. Zodra je op Tanna aankomt, merk je al een enorm verschil met het hoofdeiland Efate. Waar Efate nog enigszins onderhouden wegen heeft, bevoorrade winkeltjes en huizen met stalen daken, verdwijnt dat allemaal op Tanna. Stoffige zandwegen, winkels waar ze alleen chips en witte bonen in tomatensaus verkopen en huizen met rieten daken komen er voor in de plaats. De belangrijkste highlight op Tanna is vulkaan Yasur. Een bulderende, prachtige vulkaan die om de paar minuten enorme hoeveelheden rood gloeiende lava uit spuwt. Prachtig om te zien! De locals aanbidden Yasur, wat al blijkt uit de letterlijke vertaling van haar naam: ‘god’. Als je boven op de rand van de vulkaan staat, begrijp je goed waarom. Wat een geweld! Onderin de kegel zie je de lava kolken, net zo lang tot er weer een uitbarsting volgt en de rotsblokken letterlijk meters boven je de lucht in vliegen. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten.

 

Springen aan een liaan
Springen aan een liaan, Tanna

Naast Tanna heeft het eiland Pentacost diepe indruk op me gemaakt. Niet in de laatste plaats vanwege een heel oude traditie die de locals daar sterk in ere houden. Het zogeheten landdiving. Gedurende 3 maanden per jaar vind er elke zaterdag een speciale ceremonie plaats om een goede oogst af te dwingen. Naast uren van gezang en gedans, gaat het vooral om (jonge) mannen die van een eigen gebouwd toren springen. Bungelend aan een liaan uit het oerwoud. Bungee jumpen komt hier letterlijk vandaan ;-). Maar dan met het verschil dat de jongens met hun voorhoofd de grond moeten zien te raken en er niet bepaald rek in zo’n liaan zit…Hoewel een tikkeltje eng, is het superbijzonder om deze oeroude traditie met eigen ogen te zien. Waar vind je zoiets nou nog op de wereld?! 

En zo kan ik nog wel even door gaan. We hadden met gemak nog 3 weken in Vanuatu door kunnen brengen! Er is zó veel te zien en te ontdekken. We gaan er zeker nog eens terug komen! Spreekt Vanuatu jou aan?

 

 

 

 

mei 2016

 

Guyana; een off the beaten track, onontdekte bestemming


Nomad_Guyana_binnenlandAls je me aan het begin van onze wereldreis had gezegd dat we naar Guyana zouden gaan, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Wat zou ik daar moeten?! Ik had simpelweg geen enkel beeld bij Guyana. Hoe Noordelijker we echter reisden in Zuid-Amerika, hoe meer Guyana ineens in the picture kwam en hoe meer ik een beeld kreeg van dit kleine, rauwe en onbekende landje. Wat bleek? Guyana is een te gekke, avontuurlijke bestemming met een prachtig binnenland en een unieke, eigen cultuur. Een land dat je van tevoren misschien weinig zegt, maar wat je niet meer los laat als je er eenmaal bent geweest.Als je me aan het begin van onze wereldreis had gezegd dat we naar Guyana zouden gaan, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Wat zou ik daar moeten?! Ik had simpelweg geen enkel beeld bij Guyana. Hoe Noordelijker we echter reisden in Zuid-Amerika, hoe meer Guyana ineens in the picture kwam en hoe meer ik een beeld kreeg van dit kleine, rauwe en onbekende landje. Wat bleek? Guyana is een te gekke, avontuurlijke bestemming met een prachtig binnenland en een unieke, eigen cultuur. Een land dat je van tevoren misschien weinig zegt, maar wat je niet meer los laat als je er eenmaal bent geweest.

 

 

 

De mengelmoes die Georgetown heet

Nomad_Guyana_GeorgetownDe hoofdstad van Guyana is Georgetown. Een stad waar verreweg het merendeel van de Guyanese bevolking woont. En hoewel je dat nog niet eens zo zeer merkt, hangt er wel een bepaald stads en werelds sfeertje. Met een rauwe rand. Georgetown staat bekend als een niet bepaald veilige stad en dat is met een reden. Overdag kun je er prima rond lopen, maar zodra de zon achter de houten huizen zakt krijgt de stad iets grimmigs en desolaats. Winkels sluiten vroeg, straten zijn verlaten en verlichting is er nauwelijks. Toch is Georgetown het bezoeken waard! Juist vanwege dat rauwe randje misschien, maar bovenal ook vanwege de culturele mix die zo eigen is voor de Guyaanse hoofdstad. Caribische mensen, mensen met Afrikaans bloed en Hindoestanen; je vindt ze hier allemaal. Inclusief hun eigen tempels, eethuisjes en wijken. Bijzonder en uniek om te zien.

Het prachtige Iwokrama en Rupununi

Hoewel je prima zelfstandig naar en door Guyana kunt reizen, zou ik voor een reis door de diepe binnenlanden aanraden een tourtje te boeken via Wilderness Explorers. Het is nogal een hustle om alles zelfs geregeld te krijgen en je komt een stuk minder in contact met de locals. Wilderness Explorers heeft een kantoortje in Guyana en kan een op maat gemaakt tourtje voor je regelen. Echt de moeite!

Spreekt Guyana als bestemming jou aan?