todoAlt

16-08-2021 / 02:28

25 swaps om jouw trip te verduurzamen

Je gaat op reis en neemt mee… Zoveel mogelijk duurzame, plasticvrije en multiple-use producten! Door een paar reisbenodigdheden om te ruilen (oftewel: swappen) met duurzame varianten, kun je jouw trip al een stuk minder vervuilend maken. 

Om het makkelijk te maken hebben we een handig lijstje met wel 25 duurzame swaps voor je opgesteld die je zo kunt afstrepen voordat je op reis gaat. We beginnen makkelijk en gaan er daarna wat dieper op in. Let’s go!

Before you go…

1. (Reis)boeken, folders, papieren boarding tickets → apps, e-books

Even een printje maken is steeds minder nodig met de komst van digitale alternatieven. Gelukkig maar, want we verbruiken een boel papier met z’n allen. Ga dus bijvoorbeeld in plaats van een hardcopy boek voor een e-book, zoek je informatie online en sla je tickets op in een app of op je telefoon.

2. Vliegen, rijden → lopen, fietsen, met de trein

Voordat je opweg gaat, bedenk je dan hoe je wil gaan reizen. Vliegen is altijd de snelste manier, maar kun je dezelfde plek niet ook bereiken met de trein? Misschien wil je nog wel veel avontuurlijker te werk gaan en ga je op de fiets of lopend onderweg naar je eindbestemming. Ook als je eenmaal op je bestemming bent, kies dan in plaats van de bus of taxi voor het openbaar vervoer of ga lekker wandelen! 

3. Compenseer je CO2-uitstoot

Geen swap, wel een tip. Soms is het niet te vermijden om te vliegen of te rijden. Je kunt dan je CO2-uitstoot berekenen en doneren aan projecten die ervoor zorgen dat je uitstoot wordt gecompenseerd.

 

Basics

4. Plastic waterfles → herbruikbare waterfles

Zoals we zeiden, we beginnen makkelijk. Bijna overal kun je je fles wel hervullen met vers water. Koop dus nooit plastic flesjes met water als je onderweg bent, vul liever een herbruikbare fles. Vers water stroomt gratis en voor niets gewoon uit de kraan. Je fles hervullen is dus beter voor je portemonnee én de planeet! 

Reis je in een land waar je het kraanwater niet kunt drinken? Neem dan een waterfilter of filtertabletten mee. 

5. Plastic tasje → herbruikbaar tasje

Eigenlijk ook een no-brainer. In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo’n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Zoals je vast weet, kun je nu bij het winkelen alsnog wel een plastic tasje kopen, maar betaal je er een klein bedrag voor. Veel handiger is natuurlijk om gewoon een eigen tas mee te nemen. Hang een paar tasjes in de buurt van je sleutels of je deur zodat je ze niet vergeet! Ook op reis is het altijd handig om een extra tasje mee te nemen voor het geval je het nodig hebt. 

6. Afhaalkoffie in afhaalbekertjes → je eigen koffiemok

Als je lange stukken gaat rijden in de auto of camper haal je ongetwijfeld wel eens een koffietje onderweg. Een hele simpele swap is om gewoon een mok uit je keukenkast te halen en deze in je auto neer te zetten. Zo heb je altijd een duurzaam alternatief voor weggooi cups bij je!

 

Persoonlijke verzorging en hygiene producten

7. Plastic tandenborstel → bamboe tandenborstel

Je gebruikt je plastic tandenborstel dan wel vaker dan één keer, maar het blijft een wegwerpproduct wat voor vervuiling zorgt. Ruil ‘m bijvoorbeeld dus in voor een bamboe variant.

8. Tandpasta uit een plastic tube → tandpasta tabletjes

Elke keer maar weer zo’n plastic tube tandpasta kopen zorgt voor heel veel plastic afval in een mensenleven. Tegenwoordig zijn er op meerdere plekken tandpasta tabletjes te vinden in glazen of gerecyclede verpakkingen. Zelf maken kan natuurlijk ook!

9. Vloeibare shampoo & bodywash → vaste shampoobars en zeepblokken

Shampoo en bodywash zijn gemakkelijk te vervangen met vaste varianten. Laat die plastic flessen dus staan en ga op zoek naar blokken zeep. Voordeel als je gaat vliegen: ze kunnen altijd mee in je handbagage!

10. Deodorant spray → deodorant stick

Net als hierboven kun je ook heel goed je deodorant omruilen met een vaste variant. Je kunt bijvoorbeeld een deodoranthouder aanschaffen waarvan je de inhoud kunt vervangen, een deodorant stick in een kartonnen verpakking kopen of voor deodorant uit een glazen potje gaan. Ook hier geldt: zelf maken is altijd een optie!

11. Zonnebrandcrème en/of muggenspray in plastic flesjes → vaste en/of natuurlijke varianten

Onmisbaar, maar toch vervuilend. Het wordt hier al iets lastiger om verpakkingsvrij te gaan, maar je kunt wel voor een betere verpakking kiezen. Kies bijvoorbeeld voor spray uit een glazen of gerecycled flesje of ga voor een zalf uit een glazen potje. Let ook op de ingrediënten, er zijn inmiddels veel natuurlijke varianten op de markt die minder vervuilend zijn als je bijvoorbeeld gaat zwemmen in de zee. 

12. Geparfumeerd toiletpapier → ongebleekt, ongeparfumeerd en 100% gerecycled toiletpapier

Je kan er natuurlijk voor kiezen om helemaal geen toiletpapier te gebruiken en au naturel de zee of een meertje in te springen na de daad, maar misschien zit je daar niet op te wachten. Als je wc papier koopt, ga dan voor ongebleekt, ongeparfumeerd en 100% gerecycled papier. Dit is tegenwoordig gemakkelijk te krijgen bij bijna elke supermarkt.

Weetje: papier en karton kunnen ongeveer 7 keer gerecycled worden. Het wc-papier wat in Nederland wordt verkocht bestaat voor iets meer dan de helft uit oude, hergebruikte papiervezels en voor de rest uit nieuwe papiervezels. Dat betekent dus dat het toiletpapier wat je koopt waarschijnlijk sowieso al half gerecycled is. Maar, met 100% gerecycled toiletpapier ben je er nog niet. Toiletpapier wordt óók gemaakt met bijvoorbeeld kassabonnen of andere geprint oud papier, wat betekent dat het allerlei stofjes kan bevatten die eigenlijk niet aangenaam zijn voor je huid. Daarnaast wordt er ook nog wel eens chloor gebruikt om het papier te bleken. Niet fijn voor je huid, maar al helemaal niet voor het milieu. 

13. Aansteker → lucifers

Ook al heb je voor lucifers natuurlijk een boom nodig om ze te kunnen maken, het gebruik ervan is nog altijd beter dan een aansteker. Om het zo maar even te stellen: de CO2-uitstoot door een brandende lucifer is al teniet gedaan door de boom waar de lucifer van afkomstig is. Aanstekers draaien op gas, wat wordt uitgestoten. Het plastic van de aansteker is van olie gemaakt en gooi je weer in de prullenbak, wat ook uiteindelijk weer verbrand wordt. Je voegt hiermee dus iets toe aan de atmosfeer wat er nog niet was. Ga dus liever voor een lucifer dan voor een aansteker. 

 

Schoonmaken

14. Plastic afwasborstel → houten afwasborstel met vervangbare kop

De afwas doe je (bijna) elke dag als je op reis gaat, maar ook in het dagelijks leven. Een simpele manier om de was al een stuk duurzamer te doen is door je plastic afwasborstel te vervangen met een houten variant. De borstelharen van houten afwasborstels zijn vaak ook duurzaam en zijn te vervangen!

15. Synthetische spons → natuurlijke spons

Simpele swap: vervang je plastic sponsje met een loofah spons of een andere natuurlijke spons die je gemakkelijk online kunt vinden. 

16. Afwasmiddel uit plastic fles → duurzaam en/of vast afwasmiddel

Het makkelijkste is om een flesje Dreft in je winkelmand te gooien en daarmee je afwas te doen. Maar je leest dit artikel niet omdat je persé voor de makkelijkste weg wil gaan. Er zijn verschillende merken die afwasmiddel maken waarmee het milieu niet wordt geschaad als je het door het putje spoelt en waarvan de verpakking gerecycled is. Ook kun je werken met een vast blok afwasmiddel. Easy does it!

17. Wasmiddel → vast middel

Hier geldt hetzelfde als bij punt 15. Kies een merk wat niet vervuilt en ga bij voorkeur voor een recyclebare verpakking. Of je nu voor waspoeder, vloeibaar wasmiddel of wasnoten kiest, in de gemiddelde supermarkt is tegenwoordig altijd wel een duurzaam wasmiddel te vinden. 

18. Keukenpapier/servetten → herbruikbare keukendoekjes

Bespaar een hoop papier door herbruikbare keukendoekjes te gebruiken in plaats van keukenpapier of servetten. Je kunt voor een synthetisch keukendoekje gaan, maar je hebt bijvoorbeeld ook mooie (duurzaam geproduceerde en recyclebare) bamboe doekjes op de markt. Nog beter: gebruik oude lappen stof of verknip oude kledingstukken die je niet meer gebruikt tot keukendoekjes. 

 

Voeding

19. Plastic verpakkingen → verpakkingsvrije of recyclebare verpakkingen

Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je denken. Toch is het zo dat als je je verdiept in de wereld van verpakkingsvrije voeding, je zult zien dat het goed te doen is. Plan bijvoorbeeld vooruit, ga naar de winkel met je eigen tasjes en/of bakjes, zeg nee tegen plastic tasjes op de markt en shop in bulk. Voeding verpakt in karton is altijd al beter dan plastic. Meer weten over verpakkingsvrij kamperen? Lees ook ons artikel A Beginners’ Guide to Zero-Waste Camping.

20. Plastic bestek → houten of bamboe bestek, of gewoon bestek uit je bestekla! 

Plastic bestek is gemakkelijk (want: geen afwas) en lekker licht om mee te nemen. Dat is waar, maar je neemt eigenlijk net zo makkelijk bamboe of houten bestek mee. Nog beter: als je niet op gewicht hoeft te letten tijdens je trip, neem dan gewoon wat bestek uit je bestekla mee. 

21. Aluminiumfolie, vershoudfolie en/of boterhamzakjes → bijenwas folie

Deze swap vergt in het begin misschien wat aanpassingsvermogen, maar is in praktijk heel makkelijk te doen. Gebruik in plaats van aluminiumfolie, vershoudfolie en/of boterhamzakjes gewoon een hersluitbaar vershoudbakje. Dat is ook nog eens makkelijker meenemen! Wil je toch iets los verpakken om vers te houden, ga dan voor herbruikbare bijenwasfolie of herbruikbare boterhamzakjes.

22. Frisdranken of andere koude dranken in plastic fles → glazen flessen

Als je van een cola’tje op z’n tijd houdt, dan is deze swap iets lastiger. Gelukkig zijn er genoeg koude dranken – zoals melk of sappen – in glazen flessen te krijgen. En anders is dit een mooi moment om van de frisdrank af te stappen! Wink, wink. 

 

Outdoor gear

23. Nieuw →  geleend

Tweedehands of vintage is niet alleen voor kleding, maar ook voor outdoor en travel gear! Ga voordat je iets nieuws koopt eens door Marktplaats heen en kijk of je daar een tweedehands versie kunt vinden van dat waar je naar op zoek bent. Tegenwoordig heeft Facebook ook een soort marktplaats en kun je ook bij de kringloopwinkel terecht. Je zult verbaasd zijn over wat er allemaal voor weinig geld weg wordt gedaan, van tenten tot aan wandelschoenen! Naast tweedehands kopen kun je natuurlijk ook kijken of je iets kunt lenen, nog makkelijker.

24. Goedkope merken met korte levensduur → duurzame merken

Je kent ze wel: die opgooitentjes die mee worden genomen naar festivals of campings en daar dan na afloop gewoon worden laten staan. Die tentjes zijn goedkoop en waarschijnlijk ook kwalitatief niet goed genoeg om nog een paar rondes mee te gaan. Zorg ervoor dat je voor een merk gaat die duurzaam produceert en producten maakt die lang mee gaan. Dit zal in het begin misschien een investering zijn, maar je hebt veel langer plezier van je gear.

25. Kapot → fix it!

En dan, last but not least, is je product kapot? Fix it! Het is vaak helemaal niet nodig om een nieuw product te kopen. Vaak kun je het zelf maken of laten maken en kan het nog jaren mee! Kruip dus achter je naaimachine, kijk rond bij (online) outdoorwinkels voor repairkits en/of stuur je product op voor reparatie. 

Alle bovenstaande puntjes zijn gemakkelijk toe te passen aan elke soort reis. Hopelijk helpen deze swaps je om jouw reis een stukje te verduurzamen! Succes en vooral: veel plezier.